Planera besöket

Ett besök till Sydkorea gör du inte bara hux flux, det är en lång flygresa och kräver sin beskärda del av planering innan du reser.

Flyget

Ju tidigare du bokar flyget, desto billigare kommer du undan. Det är också viktigt att hitta en sajt som presenterar bra priser, en del sajter kan medvetet välja bort de billigaste alternativen och få större kommission på köpet. Att bara boka en flygstol kan kosta så lite som 3000 kronor för att åka Stockholm-Sydkorea om du väljer rätt månad (november!). En resa till Sydkorea tar ca tio timmar utan mellanlandningar men du kommer onekligen att behöva göra en mellanlandning, troligtvis i Frankfurt eller Peking. Lägg därför på några timmars restid till, säga femton timmars restid från det att du lämnar hemmet till dess att du landar på flygplatsen i Seoul. Förbered dig med underhållning under flyget och försök att ställa dig upp och gå lite under resan för att förhindra blodproppar och öka cirkulationen i allmänhet.

Vad ska du göra?

Tänk ut vad du vill hinna med innan du åker. Sydkorea är väldigt annorlunda från Sverige, det tar tid att göra de mest enkla sakerna såsom att lära sig valutan och göra sig förstådd. Titta på kartor över staden och få en uppfattning hur stora avstånd det är mellan dina resmål. Läs på om hur kollektivtrafiken fungerar i Sydkorea och hur du åker med den på bästa sätt. Sydkorea är i mångt och mycket en internationell stad, många skyltar har engelska översättningar bredvid sig. Men lokalbefolkningen talar inte alltid engelska som andraspråk. Du kan behöva boka en internationell taxi för att vara säker på att få en engelsktalande chaufför.