Seollal – Upplev det koreanska nyåret!

Det koreanska nyåret firas under den första dagen av den koreanska månkalendern och anses vara en utav om inte den viktigaste festivalen på hela året. Ordet ”Seol” betyder obekant eller även det okända. Man firar nya tider, det nya året och det okända, det ses som positivt och som en möjlighet istället för något negativt.

Förberedelserna startar oftast en vecka innan nyårsdagen/firandet och firandet pågår under hela tre dagar, dessa dagar firas traditionellt sett med familj och nära och kära. Man åker ofta hem till sin familj om man har möjlighet för att visa sin respekt och kärlek genom att komma på besök. Det är också et tillfälle för att få njuta av umgänget med sin familj och vänner och ta igen missad tid. Under Seollal används oftast traditionella kläder, man utför traditionella ritualer, spelar spel, äter traditionell mat, man berättar historier och sitter oftast långt inpå nätterna med småprat blandat med mycket skratt och glädje.

Firandet har förändrats en hel del genom åren men i generella drag så påbörjas den första morgonen med att familjen samlas för att hylla, och visa sin tacksamhet för, sina förfäder och de tidigare generationerna. Efter detta samlas familjen för att äta tillsammans, huvudrätten brukar då vara ”Tteokguk”, en traditionell koreansk soppa gjord utav riskakor, biff, ägg och grönsaker. Enligt koreanerna sägs det att om man äter Tteokguk på nyårsdagen så läggs det till ett år på ens ålder.

Efter måltiden brukar vanligtvis den yngre generationen av familjen buga för den äldre generationen och även tilldela dem presenter för att visa sin respekt. Efter detta ger de äldre sin välsignelse till de yngre och önskar dem ett gott och välmående år. Barnen tilldelas ofta pengar som nyårspresent. Resten av dagen tillbringas med brädspel, mat och att berätta historier.
Även om kulturen kan skilja sig en hel del mot den svenska delar vi ändå många likheter. Att åka och uppleva denna festival är ett måste om man är intresserad av Korea. Så ta gärna möjligheten, du lär inte ångra dig!