Koreas kultur och festivaler

Välkommen till denna sajt om koreansk kultur och festivaler! Här ligger fokus på att utforska detta spännande land i öst.

Med nära 53 miljoner invånare brukar Korea många gånger hänvisas till som ”räkan mellan valarna” – det man syftar på är grannländerna Kina, Japan och Ryssland. Historiskt sett är Korea ett relativt nytt land, då de uppnådde sin självständighet så sent som 1948, då landet också delades i två: Nordkorea och Sydkorea. Koreahalvön har i perioder innan dess ockuperats av Japan och Kina. Idag har Sydkorea utvecklats till att bli ett av de mer demokratiska länderna i Asien med en blomstrande ekonomisk utveckling sedan 1950. Nordkorea är däremot nästan helt avskärmat från världen, varför fokus på den här sidan kommer ligga på Sydkorea.

Vad är koreansk kultur?

Karakteristiskt för koreansk kultur är hårt arbete, blygsamhet, trofasthet och lojalitet och även en stark stolthet över sin kultur och moderna ekonomiska framgångar. Utbildning värderas högt och ses som ett sätt att uppnå status, pengar och framgång.

Ett normalt sätt för koreaner att bygga upp vänskap är genom att dela en måltid tillsammans. Koreanska måltider består ofta av nudlar, ris, tofu, sojasås, grönsaker och kött. En typisk koreansk måltid innehåller oftast många sidorätter. Kimchi till exempel som är Koreas nationalrätt serveras vanligen till varje måltid.

Affärsframgångar till exempel är ofta direkt associerade till sociala relationer då koreaner generellt ej känner sig bekväma med att göra affärer med främlingar. Dock sker det ej alltför mycket socialisering under själva måltiden, detta är reserverat till efter måltiden. Koreaner är generellt sett väldigt respektfulla och artiga. Karaoke är uppskattat och väl inbäddat i den koreanska kulturen – var förberedd på en karaokekväll om du är där på affärsbesök. Så länge du sjunger med känsla så kvittar det vad du sjunger.

Väljer du att besöka detta fascinerande land kommer det definitivt bli en intressant upplevelse. Tänk bara på att vara artig, respektfull och visa ödmjukhet så kommer du garanterat ha en spännande och rolig upplevelse!